Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Lodbjerg, begivenheder

3/3

Mindestenen over Christen Jensen Lodberg

Datering: 1962

1962. Pastor Krarup afslører mindesten over Christen Jensen Lodberg.

03-05-2015 Om mindestenen 0ver Biskop Chresten Lodberg:


Ved vejen fra Lodbjerg mod Krik står denne sten, som blev afsløret en lun junisøndag 1962.
Stenen var rejst af – og blev afsløret af - sognets tidligere præst, den 90 årige pastor emer. Ove Chr. Krarup og dennes bror. De var direkte efterkommere af den berømte thybo.

Biskop Christen Lodberg blev født 31.10.1625. Han hed oprindelig Jensen og var søn af en fattig bonde i Lodbjerg, Jens Christensen. Ved flid og dygtighed og ved gode menneskers hjælp, lykkedes det bondesønnen at komme på latinskole. Først i Thisted og senere i Roskilde, hvorfra han blev student i 1647, for senere at uddanne sig indenfor teologien.
Han kom vidt omkring i Europa. Han ledsagede bl.a. de kongelige på deres rejser, blev professor på Sorø Akademi, blev provst i Roskilde - for så i 1681 at blive biskop i Ribe. Dette embede bestred han med stor dygtighed og nidkærhed til sin død 12.06. 1693. Han beskrives som en from, tro og ivrig biskop, der med megen omhu vogtede over sædeligheden. De uordentlige præster fandt i ham en streng tugtemester, og han gik skarpt til værks overfor overtroiske levn i menighederne.
Biskop Chr. Lodberg glemte ikke sin hjemegn. Bispeparret forærede i 1692 Lodbjerg Kirke en messehagel og et alterklæde.

Billednr: 16782