Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Lodbjerg Plantage

3/3

Denne staklade har stået i Lortpøt i Lodbjerg Plantage.

16-11-2014 P. M. Kjær:
Billedet af stakladen stammer fra Lodbjerg plantage. Om ladens funktion her har tidl. plantør, Eigil T. Andersen, fortalt om i en atikel, "Lortpøt fennen i Lodbjerg plantage" i Egnshistorisk Forening for Sydthys årbog, årg. 1994.
Heri berettes, at laden under 2. verdenskrig blev solgt til Thy Højspændingsværk, til brug for tørring og opbevaring af tørv.
Efter krigens ophør blev stakladen beklædt med rafter og senere med eternit. Den blev efterfølgende anvendt som garage/lager, som hvilket den fungerede indtil Højspændingsværket blev afviklet.
Da man på arealet opførte Omsorgscenteret Rønheden, blev "Laden" nedrevet.
 

September 2020 P.M. Kjær:

I Lodbjerg Klitplantage findes der et fuldstændigt fladt område ved navn Lortpøt som gennem tiderne har været anvendt til dyrkning af landbrugs afgrøder samt til græsningsareal for kvæg.

Viste billede viser en lade bygning som engang var placeret i Lortpøt området hvor den fungerede som lade for de afhøstede afgrøder, (tilsyneladende er man i gang med tærskning da billedet blev affotograferet).

På et tidspunkt bliver laden solgt til An/S Thy Højspændingsværk i Bedsted, hvor den i fuld størrelse og i samme genkendelige konstruktion blev genopført. Igennem krigsårene 1949-45 fungerede den som tørrelade af tørv, som gennem krigsårene blev anvendt til gasproduktion for fremstilling af elektricitet.

Ladens gavle og vægge var beklædt med rafter, hvorved der opnåedes effektiv luftcirkulation til tørringen.

Senere fungerede ”laden” som lager og garage indtil den, i perioden 2011-2013, blev nedrevet for at give plads til bygning af ”Friplejehjemmet Bedsted Thy”.

Ovenstående er fortalt til mig af tidl. klitplantør, Eigil Andersen, Lodbjerg Klitplantage.

Poul Martin Kjær, Bedsted.

Billednr: 105115