Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Hassing, personer

43/174

Sygeplejerske Ane Katrine Hansen, Hassing

Ane Kathrine Hansen, sygeplejeske i Hassing og Villerslev.
Sidst i 1920-erne blev Ane Katrine Hansen ansat som sygeplejerske i Hassing og Villerslev. Hun var født 1897 i Harring som datter af Christen Hansen og Mariane Nielsen.
Mariane Nielsen var datter af Niels Madsen fra Ikast, hun blev født 18.11.1868 i Hørdum.
Ane Katrine havde stor familiemæssig tilknytning til Hassing, idet faderen var broder til Hans Chr. Hansen, Gisselbækvej 3, og moderen søster til dennes hustru Jensine Nielsen. I 1928 flyttede også Ane Katrines broder, Anton Johannes Hansen, og hustru til Hassing. De købte "Dortheasminde", Åbrovej 5. Ane Katrine sad til leje has tømrermester Christen Larsen i Villerslev.
Besøgene hos de syge foregik dengang på cykel, og om vinteren, når sneen lå højt, var eneste befordringsmiddel "apostlenes heste". Men uanset hvor besværlig turen kunne være, så svigtede Ane Katrine aldrig. Med sit stilfærdige væsen og store omhu for sin gerning blev hun snart til en "institution", der var afholdt af alle. Efter krigen fik hun skiftet cyklen ud med en lille topersoners bil, som blev til stor lettelse og glæde for hende i det daglige arbejde. Glæden varede kun alt for kort.
I 1950 overså hun toget i en ubevogtet jernbaneoverskæring nord for byen, hvor hun blev påkørt og dræbt på stedet. Sognene havde hermed mistet en meget afholdt og dygtig sygeplejerske.
 
Der var også sygeplejesker ansat i Hassing og Villerslev før Ane Katrine Hansen. I 1906 bliver Else Mare Nielsen ansat som menighedssygeplejerske for Hassing og Villerslev sogne. Hun var født i 1858 i Gullerup, Bjergby, og købte i 1906 ejen-dommen Gundgårdsvej 1 i Hassing. Hun har formentlig opsagt sin stilling, for ifølge menighedsrådets protokol, bliver hun den 1/4 1914 antaget på ny. Den 17/11 1914 bevilger menighedsrådet hende 20 kr. i julegave, og vedtager at ansætte hende for et år til med udsigt til lønforhøjelse. Den 1. november 1917 får hun bevilget afsked, og Anna Dorthea Christensen (elev på Tarm Sygehus) antages på prøve et halvt år. Den 13. maj 1918 antages i stedet Katrine Nielsen, Thisted, som ny sygeplejerske. Den årlige løn er da 600 kr. + 75 kr. til hjælp til cykel. I 1920 bliver der dannet en sygeplejeforening, der herefter varetager sygeplejen i de to sogne.

Billednr: 46439