Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

M - P

190/335

Peter Morell Mølgaard & hustru Anna Bolette

Datering: 1964

Thisted 1964. Peter Morell Mølgaard & hustru Anna Bolette f. Odder Jensen. Billede modtaget af Jan Morell. reg. 26.10.2012 på Vangsaa Arkiv.
06-11-2012 Jan Morell:
Min morfar og mormor drev farvehandel i Vestergade 40. Som jeg husker det lavede min morfar ikke noget særligt. Hvormange husker ikke cheferne som stod med armene på ryggen og hilst pænt på borgerskabet. Jeg tror min mormor var HR-chef. Hun passede og plejede personalet. Gav ofte middag oppe i privaten.
Hendes fingre og hænder bar præg af at sy bændler på kokus- og sisalløbere.
Jeg har kun en enkelt gang set min morfar male improviserede mønstre på væggene i baglokalerne og på lageret.
En dag, hvor min morfar stod lidt i baggrunden og sludrede med en kunde som min far var ved at ekspedere, rettede han ryggen og sagde synligt stolt: "Ja og så nedstammer vi jo fra hottentotterne"! Han mente huegenotterne.....
 
Min stamfar, Jan Morell (Jean Maurel) flygtede fra Languedoc i 1704. På det tidspunkt havde huegenotterne i nogle år forfulgt huegenotterne. Flere tusinde blevet henrettet. Henved 20.000 blev henrettet. I sær en nat blev særligt mange myrdet. Natten kaldes I historiebøgerne for Bartolemæus-natten.
Fredericia stod på det tidspunkt tom. Mennesker med efternavne som Turell, Graenjean, La Cour og Dupont har samme historie.
Jean Maurel kom senere til København, hvor han blev kgl. vintapper.
Det fortælles at tandlæge Morell i Randers en dag begyndelsen af 18-tallet modtog en patient med en forfærdelig tandpine. Patienten var ingen ringere end den danske konge himself som var på en charmeoffensiv i Jylland. Kongen blev så glad Morells behandling at han udfærdigede et dokument, hvor der stod at hvis Morell eller nogle af hans efterkommere kom i økonomiske vanskeligheder, skulle de bare henvende sig til det danske statsministerium. Dokumentet forsvandt senere ved en brand i Tødsø præstegård på Mors. Tjaaa. Penge er ikke alt.

Billednr: 54318