Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Østerild Hovsør

25/26

Hovsør i Østerild sogn

I en artikel i Thisted Dagblad den 9. november 1985, har en karetmager Anton Jørgensen i 1944 fortalt til en Orla Abildgaard Jacobsen, at i det hus, hvor han blev født i Hovsør, boede engang en mekaniker som i 20 år eksperimenterede med en evighedsmaskine. Denne maskine kom alligevel aldrig til at gå ved egen kraft og det endte med, at den blev sænket i Hovsør havn. Anton Jørgensens nulevende familie, som er Egon Andersen, Hovsør Smedie, fortæller, her i år 2000, at Anton

Jørgensen blev født i det hus, som i dag har adressen Dæmningen nr. 2, Hovsør. Den omtalte mekaniker med evighedsmaskinen, som tidligere havde boet i det hus, var Anders Pedersen, født den 24. juni 1815, gift med Jensine Jensdatter, født den 17. oktober 1818, han døde den 19. oktober1890 og hun døde 1894.

Dæmningen nr. 2 er huset i billedets centrum, hvor Anders Pedersen og Jensine boede. Vejen som nu hedder Dæmningen er ikke opkaldt efter dæmningen mellem Hou og Hovsør, men efter dæmningen over Østerild fjord og vejen fører ud til den.

Marthinus Andersen skriver i sin dagbog den 6. oktober 1895: "Jeg var i Hoxer og Andreas han var hjemme, han var med, så satte mig og Anders Baks karl ham over fjorden, så gik han til Thisted." Andreas arbejdede på det tidspunkt hos møllebygger Kjær i Thisted.

Marthinus og broderen Andreas må have set Hovsør dengang i 1895 som det ser ud på billedet herover, for dæmningen ved Hovsør blev efter mange års anstrengelser færdig i 1904. Hvis man følger vejforløbet på billedet, drejer vejen ikke ud over dæmningen, men svinger østpå langs stranden, det må betyde, at det er fotograferet før 1904.

Anders var en mand som må have haft nogle visioner, der sikkert har fået hans samtidige til at anse ham for en original. Hans drøm om at lave en evighedsmaskine lykkedes desværre ikke. At historien er sand, bekræftes af, at blandt andre hans oldebarn, Jenny Therkildsen, har fortalt mig den samme historie som karetmager Anton Jørgensen har fortalt til Thisted Amtstidende. Der er to versioner af hvad der skete med maskinen, da han døde. Den ene siger, at den blev smidt i vandet ved Hovsør. Den anden version går på, at han fik den med sig i kisten. Han blev begravet på Østerild kirkegård, og man sagde, at han om nætterne vandrede til Hovsør, så historien om at den blev smidt i vandet må være den rigtige, ellers var der ingen grund til at gå igen. Familien til den før omtalte Anton Jørgensen, er Egon Andersen Hovsør Smedie, fortæller ligeledes, at rygterne siger, at da Anders Pedersen var død, kastede sønnen Jens Peter maskinen i vandet i Hovsør, fordi han var bange for at blive tosset af at eksperimentere med den. Der kan ikke være nogen tvivl om, at både Anders Pedersen og sønnen Jens Peter, samt dennes søn Marthinus har været usædvanligt kreative og dygtige, med en interesse og indsigt i mekanik.

(Johannes Østergaard, Østerild)

Østerild, indleveret i scannet version af Jørgen Nielsen, august 2007

 

23-01-2023  Jens Hoxer:
Der må jo have været et sted  ved Hovsør der hed Hoxer.


23-01-2023 Arkivet:

Se evt. dette kort fra Det Kgl. Bibliotek: Hoxer By, Østerild Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt

 

 

Copyright: Jørgen Nielsen, Østerild

Billednr: 14527