Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Vandet - Søholt Savværk

15/17

Søholt Savværk 1937- 47

V. Vandet 1937-47 Søholt Savværk.
Billede og oplysninger fra Karin Livbjerg Hansen, Roslev. reg. 5.10.2008 på Vangsaa Arkiv.
 
19-10-2008 Jens E. Guld:
Billedet er fotograferet af klitdirektør Poul Thaarup mellem 1937 og 1946/1947 og forestiller (set fra venstre): Niels Guld, overklitfoged Axel Rasmussen, Anders Fuglsang og Niels Jacobsen.

Den høje skorsten i baggrunden er skorstenen til lokomobilet, som drev maskinerne på savværket. Lokomobilet var købt fra et tærskeværksselskab i Hørsted i 1937. Det havde en fløjte, der kunne høres langt væk og var indrettet med savsmulsfyr efter et norsk patent.

Min farfar, Niels Guld stod for pasningen af lokomobilet. Han kendte til lokomobildrift fra sine unge år, hvor han kørte rundt til gårdene i Thy og tærskede korn med et tærskeværk, som var drevet af et lokomobil.

Det store ryk for lokomobilet på Søholt Savværk kom under besættelsen, hvor der blev skåret træ til den store guldmedalje. Den store fordel ved lokomobilet var, at det var uafhængig af andet brændstof end savsmuld.

Med til historien hører også, at tyskerne beslaglagde savværket fra den sidste måned af besættelsen. Min farfar saboterede foretagenet ved at lade en af tyskernes egne lastbiler brase ind i savstillingen. Inden den blev repareret, var kapitulationen kommet.

Lokomobilet blev kasseret af fabrikstilsynet i 1946. Herefter fik savværket lov til at låne nogle dieselaggregater fra marinens depoter til at drive maskinerne med. Savværket blev elektrificeret i 1951 med anskaffelse af egen
transformator.
Ovenstående oplysninger stammer fra en artikel om Søholt Savværk fra Thisted Amtstidende fra den 6. september 1960.

Billednr: 12256