Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Thisted havnen

771/847

"Kogehuset"

Datering: 1855

Udsnit af Tegners litografi fra 1855 og Axel Holms radering fra 1918 viser det gamle og det nye kogehus.
Hos Tegner kan vi skimte rådhuset i baggrunden, i havnefronten det lange nr. 12 og helt til højre nr. 4. Holm lader os kigge ud mellem Strandvejen nr. 11 og nr. 9.
Kogehusene. På ældre havnebilleder - som det fra 1855 - ses et lille sjovt hus på havnepladsen, omtrent kvadra­tisk, grundmuret og taget løbende op i en skorsten-. en skorsten. Det var kogehuset fra 1844. Reglementet for skibes ophold i havnen forbød strengt åben ild ombord. Træskibene kunne ligge tæt i basligge tæt i bassinerne, havnepladsen havde stab­ler af tørt tømmer - og en voldsom brand kunne brede sig til de nærmeste huse. Det var derfor klart, aderfor klart, at man på land måtte give mandskabet muligheder for at varme op til to formål: kogning af mad og smeltning af beg.
Derfor blev der vel i de fleste havne opført disse kogehuse. Efter Skalk 1976 eksisterer der endnu i dag sådanne tre i Dra­gør, Assens og Æreskøbing  Ærøskøbing. Her berettede man i forrige århundrede om stor uro i disse kogehuse, faktisk forsøg­tes der ofte tyveri af både brændsel og mad. Efterhån­den sEfterhånden som havnene blev rigeligt udstyret med restauratio­ner, ophørte deres anvendelse som køkkener. Det gamle i Thisted blev revet ned 1891, mened 1891, men da var et nyt opført 1888 tæt ved Østre havn. Det har dog nok kun været brugt til beg, til vasketøj og som toilet.
 

Billednr: 592