Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Thisted havnen

765/847

Strandvejen og Koopmanns slagteri

Datering: 1906

Året er 1906 og vi ser fra fjorden den yderste del af Strandve­jen, der netop fører ind i Koopmanns svineslagteri. Det var anlagt 1898 som et led i en slagterikæde fra Hamburg, der ialt fik 8 slagterier, en pølse- og en margarinefabrik i Danmark. Sagen var at import af levende svin til Tyskland blev totalt forbudt i 1895 og det derfor var fordelagtigt at etablere sig i Danmark. Det var slagteriet i Aalborg, der lagde en filial i Thisted. Man eksporterede også til England og i 1914 var eng­elsk kapital dominerende i kæden. Grunden til slagteriet her blev af kommunen solgt for 10750 kr., der dog kun skulle betales om det nogensinde indstillede driften - det må så formodes at være sket i 1953, da Koopmann gav op.

Kontrakten gav slagteriet ret til ”'at anlægge anløbsbro for skibe . . . (og) at føre et jernbanespor over kommunens grund, vestpå indtil det nuværende havnespor” (ingen af delene blev prøvet). Kommunen måtte til gengæld inddæmme ud for slag­teriet, hvis det kunne ske uden at genere dette med oplag af kul, tømmer eller lignende. Byggeriet blev foretaget af en københavnsk murmester, der tilsyneladende har fungeret som arkitekt.

Det udmærkede slagteri gav først i 1920’erne anledning til klager over lugt og trafikkaos, da bebyggelsen af Johnsensallé så småt begyndte.

 

26-03-2023  Grete falk rasmussen gift dich:
Har boet i den ejendom som barn 1952

Billednr: 598