Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Thisted havnen

753/847

Magasinhuset i Strandgade

Datering: 1919

Det lange "Magasinhus" havde sin bindingsværksside til Strandgade intakt, da Hugo Matthiesen fra Nationalmuseet fik det på sin plade 1919. Ti år senere var det revet ned.
Mod havnen havde stormfloder skadet bindingsværket og det var repareret med ren mur - og i 1865 var der blevet opført en udbygning til denne side til stald. Fra gammel tid kaldtes det Det Kongelige Magasinhus. Et sted for opbevaring af afgifter i naturalier, måske tiende? (skønt navnet tiendelade er knyt­tet til et sted i Markstræde), men fra 1796 kom det i privat eje som pak- og kornhus. Det var delt i en østlig og en vestlig del. Foran pakhuset lå den mest eftertragtede skibsbyggeplads, men mere og mere blev det en stor havneplads, ofte godt fyldt op, men ind imellem uhyggelig tom. I bygningens sidste leve­tid var den samlet hos en ejer (Th. Christensens pakhus var dens sidste navn). Men i slutningen af 1920’erne anede byrå­det, at hele området kunne lejes ud og i 1928 gav man sig til at opkøbe for at rive ned.
Da det også skulle dreje sig om pakhuset forsøgte lederen af Thisted museum af få det hele flyttet op til museets grund ved Kr. Kolds gade, hvor museet lå dengang. Men der var ingen penge at få. Den gamle by i Århus var ikke interesseret, så lidt som andre museer, der fik det tilbudt. En tømrer gav så 225 kr. for at få lov til at fjerne Thisteds antagelig næstældste bygning.

Billednr: 610