Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Vangsaa - Personer 1930-1980

134/176

Oline og Christen A. Grønkjær

Datering: 1939

Vangsaa 13.5.1939. Thisted Amts Tidende 13.5.1939.
Guldbryllup i Vangsaa.
Søndag den 21. Maj kan Fisker Kristen A. Grønkær og hustru Oline, Vangsaa fejre deres Guldbryllup.
Begge er født paa den Kyst, hvor de har øvet deres Livsgerninger, Grønkær i Vangsaa den 27. Maj 1867 og Oline i Klitmøller 30. Marts 1870.
De er opfødt i smaa Kaar og maatte begynde under smaa Forhold. De fik bygget et Hus i Vangsaa, hvor Bryllup'et stod, og hvor de nu kan holde deres Guldbryllup. De første Aar drog Grønkær paa Langfart. Senere drev han Kystfiskeri fra Vangsaa, indtil Landingsforholdene blev umulige, senere fra Klitmøller; men Børneflokken øgedes - der kom 13, og der maatte hænges i. Grønkær og Oline har altid villet klare sig selv, og det har de ført igennem, indtil de fik Aldersrente. Var Fiskeriet daarligt, gik de begge til Plantning i Tvorup Plantage, og da Børnene voksede til, fulgte de større Børn med.
I Høslet og Høst gik Grønkær i mange Aar paa Arbejde paa Egebaksande. Han gik den lange Vej Morgen og Aften, hjemmefra ved 4-Tiden og først hjemme igen ved 9-tiden, saa der blev liden Tid til Hvile. Men Grønkær var altid glad og fornøjet. Trods de smaa Forhold, har de begge altid haft et godt Humør og har altid været vellidt paa Arbejdspladser, hvor de færdedes.
Deres Hjem har været bygget paa kristen Grund, og de slutter sig til Indre Mission. Mens Grønkær altid var ude, enten paa Land eller Hav, for at bjerge Føden til de mange Munde derhjemme, holdt Oline Hjemmet i den fineste Orden, syede selv Børnenes Tøj, ja, fik endog Tid til at sy for fremmede ogsaa. Af Børnene er 2 Drenge og 8 Piger levende; de har det alle godt. To bor i Klitmøller, en i Nr. Sundby, en i Gedser og en i Førby, mens 5 er i Amerika. En datter derovre fra var hjemme for 2 Aar siden, og en datter kommer hjem nu til Guldbrylluppet efter 28 Aars Ophold paa den anden Side af Atlanten.
De sidste Aar har Grønkær ikke fisket, men derfor lægger han og Oline ikke Hænderne i Skødet, de beder og klarer Kroge for de andre Fiskere, og desuden er Grønkær Reserve i Redningsvagten. Grønkær har altid haft et glimrende Helbred. Olines har knapt været saa godt. Men man forbavses egentlig over, at hun er saa rask efter de mange Fødsler og det strenge Arbejde.
Oplysninger fra Vangsaa Arkiv. 2007

Billednr: 1206