Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Hørdum, begivenheder

13/13

Juletræspyntning ved Carl Munkholm.

Datering: december 1952

Juletræspyntning d. 23. december 1952.
På billedet ses murermester Carl Munkholm, Nyhåbsvej 21, Hørdum, sammen med datteren Asta og sønnen Herluf.
 
Herluf havde orlov fra artillerietssergentskole i Ringsted. Magda og Carl Munkholm, boede dengang i Hørdum på den vej, der senere kom til at hedde Nyhåbsvej, i nummer 21.
Carl Munkholm havde selv bygget huset i 1927 og var selvstændig murermester næsten til sin død i 1973, født i 1895 i Hørsted. Magda Munkholm blev født i Hørdum i 1903 og døde i 2001.
Carl var ikke meget for husholdning; det var mænd ikke dengang og årgang 1895! Men juletræet købte han dog altid og satte på fod.
At Carl var med til at pynte juletræet i 1952, ja, det er et særtilfælde (billedet er taget af Magda Munkholm).
Carl Munkholm's opgave i forbindelse med juletræ var som sagt at købe det og sætte det på fod! Og at sætte det pyntede juletræ ud i en uopvarmet entre. Og især at bære det ind i stuen juleaften. Pynten måtte ikke falde af. Juletræet opholdt sig i entreen til den 31. december, nytårsaften, hvor det igen blev tændt, så de halvt nedbrændte lys kunne brænde helt ned.
Inden Hellig tre Konge var juletræet brugt og brændt som optændingsbrænde og foden på sin plads til brug for kommende jul.
 
Nytårsaften foregik som følger: når man var et godt stykke henne på nytårsaften gik Magda og Carl Munkholm om til Magda's broder murermester Chr. Søndergaard, Hørdum, for at fejre nytårsaften også dèr. Når klokken var 24.00 blinkede Carl's broder tømrermester, Chr. Munkholm, Hørdum, to gange med Hørdum Elværks lys for at ønske elværkets brugere Godt Nytår.- Chr. Munkholm var også elværksbestyrer.

Billednr: 27827