Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Thisted havnen

762/847

Strandvejen

Datering: 1906

Branden på Strandvejen. Vi er i året 1906 og ser lige ind på Strandvejen. I forgrunden ligger på ”Halds koncederede areal” en hollandsk vindmølle, der sidst var kendt som ”savskærer Larsens mølle”. I horisonten til højre ses en kalkbrændeovn og i husrækken virker et 2-etagers hus med 4 lejligheder næsten for stort og fremmed. Det er også først op­ført efter branden 1905.
Her på stedet lå ellers et af de helt gamle huse, der imidlertid blev ombygget 1889 (nr. 49) og sammen med nr. 51 gav det plads til en større savværksvirksomhed i 1890’erne. For at forstå det, må vi helt ud på det inddæmmende areal, hvor den unge skibsbygmester Carl Petersen omkring 1883 lejede plads til værksteder, skure og bolig for sig selv - og til skibs­bygning og savskæreri; det sidste drevet af en vindmølle fra 1890. Men så køber han i husrækken nr. 51 (1892) og nr. 49 (1894). Også her skærer han træ, drivkraften er en dampke­del, halvvejs gravet ind i skrænten bag huset. Kun 39 år gam­mel dør han i 1898 og fra et pantebrev ved vi hvad der var i nr. 51: ”en liggende dampkedel, en dampmaskine, axelledninger, remskiver, remme, 1 træuldsmaskine, 1 høvle- og pløjema­skine, 2 båndsave, 1 listemaskine m.m. kort sagt alt til driften af savskæreriet nødvendigt driftsmateriel...”. Et par år senere hed ejeren Anthon Skaarup. Også han udvidede og opsatte en af tidens modesager, en vindmotor, som om vindmølle på hav­nen og dampmaskine ikke var nok. (Se billedet s. 27). Alt gik godt indtil den 9. juni 1905. Vi citerer Thisted Amtstidende:
”Nedbrændt dampsavværk. I nat kl. ca. halv to opdagede en ung mand, Thorvald Madsen . . . at der var ild i det hr. A. Skaarup tilhørende dampsavværk, beliggende under Østerbak­ken. Thorvald Madsen tillige med et par andre personer væk­kede straks savværkets ejer, som har soveværelse i et kvist­værelse i et op til savværket stødende beboelseshus. Han ilede derefter op til kirken og gav sig til at klemte med klokken. Imidlertid hengik der over en halv time før brandvæsenet nåede at komme til stede med sprøjterne, og hele savværk­sbygningerne med det i samme værende trælager stod da i lys lue . . . Ligeledes havde ilden fat i en på den anden side af vejen stående stor tømmerstabel, skønt denne ligger mindst 40 alen fra brandstedet. Her gjorde sprøjterne god nytte . . . En tæt op ad savværket stående stor vindmotor styrtede under branden ned i flammerne og blev totalt ødelagt.. Kl. halv fire var bran­den i det væsentlige forbi, idet der af savværket kun stod en del af murene tilbage . . . Ilden angives at være opkommen i en åben halvtagsbygning . . . i dette skur fandtes træuldsmaskinen samt en betydelig beholdning af træuld. Det hedder at en va­gabonderende person, som i en halv snes dage har opholdt sig her i byen, skal være blevet set komme ud fra skuret (og er) i morges sat under anholdelse . . . Branden frembød, dengang den var på sit højeste et imponerende skue. Ilden fra det mæg­tige bål flammede højt mod himlen og store røgskyer stod ind over havnen. Forøvrigt viste det sig her som ved tidligere brande i Thisted, at den langsomme tilførsel af vand, der sker ved

Billednr: 601