Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Thisted havnen

747/847

Havnen 4

Havnen nr. 4 helt henne ved Storegades udmunding viser allerede ved sin skæve grundplan sin alder. Hertil kommer i den sidste menneskealder gebrækkeligheden, muren bugner og revner, men bliver dog stående som fløjhus for den værdifuldeste del af den gamle havnefront. Før havneanlægget lå her en bindingsværkslade, som så i 1840’eme blev afløst af denne bygning. I 1875 kom huset i skibstømrer Jens Roed Ottesens eje og han indrettede sig en beværtning her. Fra 1881 blev denne drevet af Martinus Jacobsen. Da han flytter beværtningen længere vestover, kalder han den ”Snorren”. Måske er det ham, der har bragt navnet med fra Aalborg havn, hvor en cafe med det navn var indrettet i det tidligere kogehus (maden ”snurrede” her). Også i Thisted lå kogehuset tæt ved nr. 4. Ottesen ejede bygningen til 1904, men da var hans interesser forlængst flyttet mod vest, hvor vi finder ham og sønnen Anton som fiskeeksportører. De næste grunde blev først bebygget i slutningen af 1800-tallet.
Men det lange hus, nr. 14, må omtales. Det er resultatet af købmand (og restauratør) J.A. Grønlunds opkøb af parceller i årene 1842-44 og huset stod stort set som nu. Grønlund var bagersøn fra Storegade, men begyndte for sig selv som købmand i bredeste forstand uden at vente på arven. Han drev paketfart på København og så altså også restauration. Efter hans død købte havnefoged J.P. KIøvborg bygningen og udvidede den noget.
Op mod hans vestgavl ligger et hus, der blev bygget 1848 af byens første havnefoged Chr. Madsen, der imidlertid få år senere blev ramt af en lammelse og sad syg i huset til sin død i 1868. Det var til dette hus ”Snorren” blev flyttet 1885. Hjørnehuset var til dette år en 1-etages, lille bygning, bygget 1814 af pramfører og værtshusholder Peder Tæbring, efterfulgt af sønnen, snedker Adrian Tæbring. Det er måske et navn fra disse tidligere ejere, der dukker op i de sidste årtier af århundredet, ”Havnecafeen Morsø”. Martinus Jacobsen køber imidlertid huset 1904 og slår det sammen med nabohuset - og ”Morsø” flyttede over i den tidligere skolebygning.

Billednr: 617