Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Bedsted, ejendomme og beboere.

103/129

Møllen ved idrætshuset i Bedsted

Datering: ca. 1942-43

Bedsted Mølle, tørvestakken og Hedvigs hus!
Østermarksvej i Bedsted er i dag en blind vej, som egentlig slutter ved resterne af, ”Det Gamle Idrætshus” i Bedsted. Østermarksvej havde indtil for nogle få år siden to indkørsler fra Vestervigvej. Den anden vej hed Møllevej. Man kunne altså køre ind af den ene indkørsel, fortsætte ad Østermarksvej og ende ved udkørslen til Vestervigvej. Vejen har ligget der i mange år idet der i bunden af Østermarksvej engang lå en gammel vindmølle, hvorfor det var praktisk, i tidernes morgen at anlægge to indkørselsveje til møllen. Ligeledes blev Østermarksvej senere indkørselsvej til byens første idrætsplads og senere også, i 1950, til byens første Idrætshus.
Først i halvtresserne stod møllestubben der endnu på sin jordforhøjning, fritliggende, men vingeløs. I forlængelse af den gamle mølle var bygget en nyere rødstens lagerbygning, bærende navnet Bedsted Mølle. Bygningen og den gamle mølle (møllestubben) var dengang ejet af kbm. Erik Linnet. Han startede i Bedsted som købmand, men endte med forretningsmæssigt at favne vidt, også bygningsmæssigt, sluttende med at overtage hele byens første idrætsplads og senere også ”Det Gamle Idrætshus”. 
Det huskes at Linnet i en del af lagerbygningen havde en produktion af formbrændsel, en brændselstype som bestod af ”snus” fra andre brændselstyper, presset til formbrændsel, flittigt benyttet som brændsel i lokale kakkelovne. Linnet importerede en del af sine grovvarer fra havnen i Krik. Meget af ”snuset” lå, som affald, i bunden af kullæssede fragtskibe.
Den øvrige del af lagerbygningen blev brugt til opmagasinering af korn og foderstof. I den ene ende af lagerbygningens 1. etage, var indrettet en lille lejlighed, flittigt udlejet, som første hjem for unge nygifte Bedsted borgere. I en periode indeholdt lejlighed endog en damefrisørsalon.
Som billedet viser, blev Idrætspladsen ikke alene brugt til idræt, men også som lagerplads for tonsvis af tørv, som, under 2. verdenskrig, blev brugt som brændstof til en gasproduktion, på Thy Højspændingsværk. Slutprodukt endte som elektricitet til Thyboerne.
Den gamle vingeløse vindmølle blev, så vidt det vides ikke brugt til noget i hvert fald ikke i halvtresserne, udover at den fungerede som en spændende legeplads for byens børn.
Hvornår møllestubben blev fjernet vides ikke. I flere år var kun jordhøjen, som møllen var bygget ovenpå tilbage, den forsvandt for ca. 3-4 år siden, til fordel for en lagerbygning.
 
Idrætshuset, blev senere end fotoets tilblivelse, bygget mellem tørvestakken og ”Hedvigs hus”. Idrætshuset blev indviet i 1950.
I Hedvigs hus boede naturligvis Hedvig. Hun huskes som en meget flittig dame, der langt over pensionsalderen stadigvæk var på arbejdsmarkedet. Hun fungerede som medhjælper i køkkenet på ”De Gamles Hjem” i Bedsted. Hun yndede at udtale: ”Jeg skal om og passe de gamle”, endskønt hun var noget ældre end en god del af alderdomshjemmets beboere.
Billedet er udlånt af Leif Krogsgaard, Bedsted.
 
Poul Martin Kjær, Bedsted, marts 2012
 

Billednr: 48786