Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Ørum, personer

19/99

Marius Sørensen, Ørum by

Det kan måske være...

Gårdejer i Ørum, Anthon Marius Sørensen (1890-1971) er født i Villerup, Vestervig og er søn af husmand, Søren Sørensen og Martha Marie Larsen. Han blev gift i Ørum i 1917 med Dorthea Kirstine Knattrup (1891-1978) der er født i Ørum og datter af husmand, Thomas Christian Jensen Knattrup og Petrea Pedersen. De er begravet på Ørum kirkegård
Blandt deres børn er: Petra Sørensen (1918-), Thora Sørensen (1919-), Jens Knattrup Sørensen (1923-)

 

13-07-2021  Jytte Llado:
Jeg var ferie barn hos Marius og hans kone Dorthea i 1945 første gang. Seks år gammel Jeg blev hentet på Bedsted station efter 12 timers rejse i bumle tog.

Der holdt en jumpe i tusmørket, og en kvinde (Dorthea) sagde: Whalkommen til tyg. Jeg forstod intet den første uge. Men så gik det stærkt med at tale "tyesk"! I løbet af 14 dage talte jeg dialekten som en indfødt Thybo! Ingen troede, jeg var en "københavnersnude". 

Marius' kone Dorthea var kussine til min mormor Catrine og hendes søster Nicoline, som på sine ældre dage ejede et lille hus i Ørum. Det. ligger det endnu på hjørnet af hede gårds vej og vejen. Ned til Gl Ørum 

Jeg ke ndte selvfølgelig også deres voksne børn: Jens knatrup og hans søstre Petra og Thora. Jens knatrup overtog senere forældrenes sted.

Der var vidunderligt fredeligt på Ørum Kirkevej. I middagsheden sov de til middag. Jeg kunne se ind ad sovekammer vinduet, hvor de sov. Det der fyldte var Marius' kæmpe store fødder ud i luften.

Jeg kedede mig, så jeg fornøjede mig med at smide koldt vand på grisene, så de hylede. Toilettet... Var et træ sæde og med.låg ned til spanden... ude i stalden. I alle hjørner var der edderkoppespind, og jeg var rædselsslagen ved at sidde der.

Marius kørte med mælk. Meget tidligt om morgenen kørte han med Hans og Grethe....to islændere... Fra gårdene med nymalket mælk  i mælkejunger fra Hedegårdene og til mejeriet.i Gl. Bedsted. Jeg var tit med . Han fik mange kaffe invitationer på de ture.

Det var vidunderligt at blive kastet op på halmballerne, på hestevognen, når der var høstet. Jeg husker stadig duften...

Jeg kom i Ørum i perioder i hele mit voksenliv også med mine børn. Jeg har kendt mange af beboerne i området. Har gamle fotos og postkort derfra.


 

Foto: A.B. Hansen

Billednr: 56070