Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

3 generationer 1870 til 1968 på Mat. B2 Hassing sogn

17/84

3 generationer i Hassing: Broncealdergrav før åbning.

Den, 23. september 1933.
Gravfund i Hassing.
Da Boelsmand Lars Chr. Jensen, Hassing i Gaar paa sin Mark var i Færd med at køre den sidste Rest af en gammel Kæmpehøj væk, stødte han i Plan med jordoverfladen paa et stensat Gravkammer, der laa i Retning Sydøst - Nordvest. Jensen gjorde straks Anmeldelse og allerede i gaar Eftermiddag var Viceinspektør Hald ude at undersøge Fundet.
Efter at de 4 store og 3 smaa Overlæggersten var fjernet, laa i Graven med hovedet mod Nordvest et Skelet af en Mand, der maalte 190 cm. Skønt hele Skelettet, Rygsøjlen, Kraniet, Tænderne saa nogenlunde helt ud, smuldrede det dog ud ved mindste Berøring.
Der fandtes større Dele af Oksehud samt Klæderester vævet af Uld, hvad antageligt den Døde har været tildækket med. I venstre Arm laa et Broncesværd i en Træskede med Dupsko, ligeledes af Bronce. Sværdet maaler 70 cm. Lige under Sværdet fantes en Guldring, en saakaldt Spiralring af tynd Guldtraad. Endvidere var der en lille Broncenål, der omtrent var opløst.
De fundne Genstande kom med til Thisted, dog skal Ringen, der betegnes som Danefæ, leveres til Nationalmuseet, og Jensen faar antagelig nogle kroner for den.
Graven, der er 240 cm. lang og 60 cm. bred, menes at være fra den ældre Broncealdertid eller ca. 3000 Aar gammel.
Højen har været stor, idet der har været kørt væk af den i de sidste 30 Aar, mange hundrede læs. Men der er ikke fundet nævneværdigt af Sten før, kun imod Syd har der staaet en Række Lerkar. Der er en lignende Høj ved siden af paa samme Mark, og de kaldes for S æ r h ø j e.
Mærkeligt nok, at man først nu efter saa mange Aars Bortkørsel af Jord skulde finde Graven ved Fjernelse af omtrent sidste Læs.

Billednr: 15892