Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

3 generationer 1870 til 1968 på Mat. B2 Hassing sogn

18/84

3 generationer i Hassing: Broncealdergrav efter åbningen.

3000 År gammel begravelsesplads
udgraves på Hassing havland.
Lerurner, stensatte gravkamre og broncesmykker fundet i gammel høj. - Måske mere end hundrede begravelser i alt. (år 1934)
 
Som det vil erindres, fandt Bolsmand Lars Chr. Jensen, Hassing Havland, i fjor ved bortkørsel af en høj på sin mark et stort og velbevaret gravkammer, som indeholdt et omtrent hensmuldret skelet samt et broncesværd i skede, der nu findes på museet i Thisted.
Lars Chr. Jensen er nu begyndt bortkørselen af en søsterhøj til opfyldning af tørvehuller på sin mark. Højene kaldes særhøje, og i den, der nu er under bortgravning findes mange tusind læs jord. Det er en oldtids begravelsesplads af ualmindelig størrelse.
I den femtedel af højen, der foreløbelig er udgravet, har man fundet mellem 25 og 30 Lerurner foruden enkelte stensatte gravkamre på ca, 1 meters længde, men uden indhold, formentlig fordi de ligger for nær jordoverfladen. Dybere ind i højen er der derimod fundet forskellige genstande. I en urne fandtes en bronzekniv, der var smukt graveret på øverste kant, samt en borncetang eller klemme. Begge dele særdeles velbevaret. Endvidere er fundet en smuk og meget sjælden vandkaraffel forsynet med flere Ornamenter. Karaflen er i modsætning til de almindelige Ler urner meget stærk og hård. Endvidere er fundet en stor spiral ring, passende til et barnehåndled, en større nål med er stort hoved, anvendt til at hæfte tøj sammen med, og et sy lod. Disse tre ting er indsendt til Nationalmuseet, hvorfra finderen har modtaget et pengebe­løb. Rundt i yderkanten af højen ca. 1 meter inde i jorden, er stillet en række kampesten. Mange af urnerne og stenkamrene er kun ca. ½ meter nede i højen, og flere steder står 3-4 urner omtrent ved siden af hinanden.
At dømme efter de mange fund på det forholdsvis lille område der nu er gravet bort, er der her måske over hundrede begravelsespladser foruden hovedgravkammeret, på bunden af højen.
Dette var tilfældet i den anden udgravning, hvis alder ansloges til at være ca. 3000 år, og formentlig er den gravhøj, som nu udgraves, lige så gammel.

Billednr: 15893