Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

Bedsted, personer fra sognet

119/901

Fiskehandler Carl Svendsen

Datering: 1930

Fiskehandler Niels Carl Marius Svendsen, Bedsted, måske bedre kendt under navnet Carl Svendsen.
Han blev født d. 4-1-1900 i Hvidbjerg Vesten Å sogn. Han giftede sig i 1920 i Vestervig kirke med den jævnaldrende Karen Mathilde Poulsen, som var født i Bedsted sogn.
Antagelig bosatte de sig efterfølgende på Astrupvej  4, som skulle blive deres mangeårige og velholdte hjem.
Carl var fiskehandler i Bedsted, men fungerede i øvrigt som sådan også i naboområderne. Han havde ikke noget forretningslokale, det havde han foran styret på sin dertil indrettede budcykel, i form af en hvidmalet kasse med låg, hvor fiskene blev opbevaret.
Der er ingen tvivl om, at Carl havde den størst mulige renlighed i sin fiskekasse, men man kan forestille sig at en nutidig, emsig fødevarekontrollør ville indkalde ”Kassen” til et nærmere eftersyn.
Han huskes som fiskehandleren, der udendørs i bidende kulde med stivfrosne fingre rev skindet af rødspætterne for byens husmødre, alt imens han tyggede godt på skråen, ofte med et par tålmodige katte, ventende på en godbid fisk.
Carl havde en ikke helt almindelig gangart. Han var en rimelig stor mand, men gik foroverbøjet, svingende heftigt med armene. Årsagen hertil var, fortæller et familiemedlem, at han havde fået foretaget et kirurgisk indgreb i rygsøjlen som efterfølgende, for livstid, gav Carl den karakteristiske gangart.
Han var en rar mand, kendt af alle, som det gjorde godt at have med erindringen.
 
Poul Martin Kjær, Bedsted, feb. 2012
 

Billednr: 47908